Clan of Xymox

Autor: Dryu

Zdroj - Wikipedia



Původ: Nijmegen - Holandsko

Činnost: 1983 - přítomnost

Žánr: Gothic rock

Darkwave record_label = Metropolis Records , 4AD

Členové: Ronny Moorings, Mojca Zugna, Denise Dijkstra, Agnes Jasper, Mario Usai

Oficiální web: Clan of Xymox


Clan of Xymox, také známi jako Xymox, v jistých částech své kariéry, jsou darwave/gothic rockovou kapelou založenou v roce 1983 v Nijmegen v Holandsku Ronnym Mooringsem, Pietrem Nootenem a Anke Wolbert. V současnosti jediným z původní sestavy kapely zůstává Ronny Moorings.


Historie


Skupina se veřejnosti přestavila kompilací Subsequent Pleasures (1983) pod názvem Xymox, v té době sestávající se z Mooringse (kytara, zpěv), Anke Wolbert (baskytara, klávesy a vokály) a Pietra Nootena (klávesy). Možnost setkání s Brendanem Perrym a Lisou Gerrard z Dead Can Dance vedla k pozvání Xymox jako podpory na turné pro Británii a poté ke kontraktu s nahrávacím studiem Dead Can Dance - 4AD Records.

Jejich debutové album, vydané poté, co přijali nové jméno Clan of Xymox, vypustilo do prodeje 4AD v roce 1985 a bylo rovnáno k tvorbě Joy Division a The Cure. V roce 1986 pokračovali v plavbě těmito temnými vodami albem Medusa (mnoha fanoušky považováno za první z jejich nejlepších prací). Rok 1987 uvedli své nové album Lonely is an Eyesore. Fascinující kompilace, zvýrazňující rozmanitost talentů,které 4AD zastřešuje. Muscoviet Musquito pohybující se mezi Dif Juz a Dead Can Dance ukazuje troufalejší tvář skupiny. Album s číslem dvě bylo z velmi odlišného soudku.

Postupně Clan of Xymox a 4AD ukončili spolupráci, Pieter Nooten skupinu opustil, jméno bylo opět změněno na pouhé Xymox a podepsali smlouvu s studiem Wing dceřinou společností The PolyGram. Twist of Shadows (1989) bylo nejvíce komerčně úspěšné album, prodalo se přez 300 000 kopií, v mnoha ohledech to byl neohrožený rekord a ukazoval, že změna nahrávací společnosti neznamenala potlačení smyslu pro hudební dobrodružství. Podpořeni vydáním excelentních 12ti palcových Obsession, Imagination a Blind Hearts - Twist of Shadows bylo album, které potvrdilo rozmanitost jejich působení stejně jako to udělali v tanečních i alternativních kruzích.

V roce 1991 světově představují své čtvrté album Phoenix ( s Nootenem, který se vrátil zpátky na palubu ), poslední album vydané pod křídly studia Wing. Jeho hodnocení vyvolávalo nadšení, ale neprodávalo se tak dobře jako jeho předchůdce, nehledě na věrnost americké fanouškovské základny. Kapela se pustila na vyprodaná světová turné a umisťovala se jak v alternativních hitparádách, tak na mainstreamových žebříčcích časopisu Billboard. Když sublabel Wings zanikl a Wings odmítli vydání dalšího alba Methamorphosis, Nooten a Wolbertová opustili kapelu navždy.

Novom baskytaristou kapely se stala Mojca Zugna a následavoly další dvě alba, vydaná nezávislým studiem Zok Records - Metamorphosis (1992) a Headclouds (1994) - Moorings rozhodl, že je čas pro změnu. Tyto alba k jejich typickému chorálovému zvuku a hypnotickým elektrickým rytmům navíc obsahují také velké množství nových vlivů a stylů, které posunuly Xymox do taneční éry 90. let. Je to práce skupiny, která se nikdy nebojí změn. Ve Velké Británii se téměř dostali do Top 40 se singlem "Reaching Out".

"Na albu Headclouds Xymox zkoušel kombinovat typické taneční rytmy s melancholickým zvukem a vokály. Byla to část experimentu, kterému se ted snažíme vyvarovat. Po vydání Headclouds jsem se přestěhoval zpátky do Amstrdamu, dal jsem si přestávku v tvorbě a snažil jsem se znovu obnovit svůj zájem setkáváním s různými lidmi, různými Industrial/Gothic parties a v podstatě znovuobjevit sám sebe." (Interview vedené Jasonem Hullingerem pro Propaganda Magazine)

V roce 1994 Xymox znovuvydali jejich první limitované mini-album Subsequent Pleasures (originálních kopií vydaných v roce 1984 existovalo jen 500 kusů) a bez svolení Zok Records vydali Remix album, které obsahovalo jen radiové verze songů z alb Metamorphosis a Headclouds.

V roce 1996 Xymox přispěli svou hudbou do projektu počítačové hry pojmenované "Total Mayhem" a o rok později pro hru "Revenant".

V roce 1997 Ronny Moorings ukončil éru Xymox a znovu spustil Clan of Xymox. Kapela podepsala smlouvu s nezávislým studiem Tess Records a bylo vydáno nové album Hidden Faces. Moorings jej popsal jako "logické pokračování toho, co Clan of Xymox tvořili v ranných 80. letech" A pustili se do toho pořádně, jako headleadeři Wave-Gothic-Treffen a Zillo festivalu v Německu, kde se dva singly z Hidden Faces "Out of the Rain" a "This World" drželi v Top 10 nezávislých žebříčků. Následovaly další dvě alba - Creatures (1999) a Notes From The Underground ( 2001) - mísící kytary a elektroniku do více obvyklého electro-goth zvuku, který pro Clan of Xymox vyhrál novou generaci fanoušků v gothické subkultuře.

Duben roku 2002 spatřil první Remix album kapely. Všechny písně z Notes From The Uderground remixované slavnými umělci jako Front 242 nebo Assemblage 23 atd. pojmenované REMIXES FROM THE UNDERGROUND a zahrnoval také první videodisk Clan Of Xymox.

Současná sestava COX se skládá z Ronny Mooringse, Mojca Zugna, Denise Dijkstra (klávesy), Agnes Jasper (alternativní klávesista), and Mario Usai (kytaristka). Farewell bylo vydáno v září 2003. Nové album - Breaking Point, bylo vydáno v dubnu 2006. Původní členové Pieter Nooten a Anka Wolbert jsou v současnosti oba aktivní umělci, sledujíc různé hudební směry na svých sólových drahách při I-rain records (www.i-rain.com).


Diskografie


Clan of Xymox diskografie

A Day/Stranger (1985) 12" Single

Clan of Xymox (1985) LP, CD, CS

A Day (1985) 7" Single

Medusa (1986) LP, CD, CS

Muscoviet Musquito (1986) 7" Single

Louise/Michelle (1986) 7" Single

Subsequent Pleasures (1994) CD znovuvydání

Out of the Rain (1997) CD EP , 12" promo

Hidden Faces (1997) CD

This World (1998) CDS

Creatures (1999) CD

Consolation (1999) CDS

Live (2000) CD

Liberty (2000) CDS

Notes from the Underground (2001) CD

Remixes from the Underground (2001) 2-CD , 3-CD

There's No Tomorrow (2002) CDS

Farewell (2003) CD

The Best of Clan of Xymox (2004) CD

Weak In My Knees (2006) CDS

Breaking Point (2006) CD


Xymox diskografie

Subsequent Pleasures (1983) 12"

Blind Hearts / A Million Things 4AD (1988) 12"

Blind Hearts (1989) 12", 12" promo

Obsession (1989) 12", 7", CDS

Twist of Shadows (1989) LP, CD, CS

Imagination (1989) 12", 7", CDS, CS

Phoenix of my Heart (1991) 12", 7", CDS, CS

Phoenix (1991) LP, CD, CS

At the End of the Day (1991) 12", CDS

Wonderland (1991) CD promo

Metamorphosis (1992) CD, CS

Dream On 12", CDS

Spiritual High (1993) CDS, 7", CS , 12"

Headclouds (1993) LP, CD, CS

Reaching Out (1993) 12", CDS


Zpět na Gothic